تدریس در کلاسهای گروهی هم از جذابیت بالایی برخوردار است و هم چالشهایی را برای معلمان به همراه خواهد داشت. زیرا اداره و مدیریت این کلاسها سخت میباشد. نکات تدریس در کلاسهای گروهی را بهتر است هر معلمی بداند تا بهتر بتواند کلاسهایش را اداره کرده و در کنار مدیریت در کلاس، با دانشآموزان هم ارتباط خوبی داشته باشد. از این رو در این مقاله قصد داریم نکاتی را بیان کنیم تا شما معلمان عزیز با بکارگیری این نکات بتوانید کلاس جذاب و موثری داشته باشید.
آموزشگاه نام آوران شهد قلم، معتبرترین مرکز آموزشی تدریس خصوصی در شهر تهران است.
مزایای تدریس در کلاسهای گروهی
از مهترین مزایای تدریس در کلاسهای گروهی این است که دانشآموزان مهارتهای ارتباطی و چگونگی تعامل با دیگران را یاد میگیرند. تشکیل این کلاسها سبب میشود تا معلمان بتوانند یک ارتباط موثر با دانشآموزان برقرار کند. همچنین میتواند استعدادهای تحصیلی آنها را پیدا نماید. در زیر به چند نمونه از مزایای کلاسهای گروهی میپردازیم:
- افزایش مشارکت: از آنجایی در کلاسهای گروهی تعداد دانشآموزان زیاد است، موجب شده تا آنها با معلم و همکلاسهای خود تعامل بیشتری داشته باشند.
- نمرات بالاتر: گفتگوی زیاد و پرسش و پاسخ در کلاسهای گروهی سبب میشود تا دانشآموزان مباحث درس داده شده را بهتر حفظ و یاد بگیرند. اینگونه میتوانند به نمرات بالاتری هم دست یابند.
- رشد انتقادی: معلم میتواند با سوالهای خود دانشآموزان را به چالش کشیده و آنها را مجبور به تحلیل اطلاعات نماید. این امر باعث رشد انتقادی آنها شود.
- افزایش اعتماد به نفس: ممکن است دانشآموزی در کلاس با مشکل اعتماد به نفس دست و پنجه نرم کند. در کلاسهای گروهی میتواند اعتماد به نفس آنها را افزایش داد.
- تقویت مهارتهای ارتباطی: کلاسهای گروهی باعث شده تا دانشآموزان در مهارتهای ارتباطی تقویت شوند.
یادگیری کار تیمی: در کلاس در برخی درسها به کار گروهی میپردازند این کار گروهی کمک میکند تا دانشآموزان مهارتهایی مانند همکاری، سازش و حل تعارض را یاد بگیرند.

نکات تدریس در کلاسهای گروهی
تدریس در کلاسهای گروهی علاوه بر اینکه برای معلمان مزیتهایی مانند تعامل بیشتر با دانشآموزان و موفقیت در تدریس دارد، چالشهایی هم برای آنها خواهد داشت. اگر معلمی هستید که علاقمند به افزایش کارایی در کلاس خود هستید، نکات زیر را در نظر بگیرید.
-
مشخص کردن هدف، تدریس معلم در کلاسهای گروهی
در ابتدا باید هدف مشخصی برای رفتن به کلاس داشته باشید. به عنوان مثال بدانید که چه چیزی را میخواهید در کلاس تدریس کنید، یا اینکه از چه منابعی میخواهید استفاده کنید، بعد از تدریس دانشآموزان باید با چه موضوعات و مباحث جدیدی آشنا شوند. پاسخ به این سوالات کمک میکند تا شما با تسلط بیشتری در کلاس حاضر باشید.
-
برنامهریزی درس برای کلاسهای گروهی، تدریس معلم در کلاسهای گروهی
از دیگر نکات تدریس معلم در کلاسهای گروهی، برنامه ریزی دقیق برای کلاس است. بهتر است معلم در ابتدای کلاس مروری از مباحث جلسه قبل داشته باشد. بعد باید درس جدید را به صورت تئوری تدریس کنید و در آخر باید سوالاتی مربوط به درس جدید بپرسید. این نکته باعث میشود تا دانشآموزان به گفتکو و تعامل تشویق شوند.
-
در نظر گرفتن فعالیتهای کلاسی، تدریس معلم در کلاسهای گروهی
در مواقعی که میبینید همه فعالیتهای کلاس به طور سریع انجام میشود، مثلا تکالیفشان را سریع انجام میدهند و یا تدریس و گفتگو سریع در کلاس انجام میشود، بهتر است یک فعالیت گروهی و اضافی داشته باشید تا دانشآموزان از وقت خود به نحو احسنت استفاده کنند.

-
کنترل کردن صدا و لحن در حین تدریس
اصلا نیاز نیز در حین تدریس مدام با صدای بلند صحبت کنید، میتوانید یک تناژ متوسط را انتخاب کرده و با آن به درس دادن مشغول شوید. صدای بسیار بلند موجب استرس دانشآموزان شده و رغبت خود را برای مشارکت و گفتگو از دست میدهد. بهتر است برای موقعیتهای مختلف از لحن و تن صدای متفاوت استفاده کنید. به عنوان مثال: میتوانید برای مشارکت لحن صمیمانه و آرام داشته باشید. برای پرسش و پاسخ لحنتان جدیتر شود.
-
صحبت کردن در وقت مناسب
زمانی که میبینید در کلاسهای گروهی دانشآموزان همهمه میکنند، بهتر است صدای خود را بلند نکنید، روی صندلی بنشینید و سکوت کنید، خواهید دید که دانشآموزان از سروصدا دست برمیدارند و کلاس آرام خواهد شد.
-
حل کردن مشکلات رفتاری، تدریس معلم در کلاسهای گروهی
ایجاد مشکل بین معلم و دانشآموزان یک امر طبیعی است. این امر میتواند روند خوب کلاس را با مشکل مواجه سازد. معلم باید تلاش کند به حل این مشکل هر چه سریعتر اقدام نماید. بعد از کلاس از دانشآموز معترض بپرسد که چه چیزی شما را نارحت کرده. اینگونه به گفتگو با او بپردازید تا مشکل کمکم برطرف شود.
نکته: یادتان باشد نباید در زمان صحبت دانشآموز را به انجام کاری متهم کنید. بلکه با آرامش با او صحبت نمایید.
-
برخورد سازنده به شاگرد
بازخورد به شاگرد باید به موقع انجام شود و باید سازنده باشد. بازخورد سازنده به دانشآموزان کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت خود را بشناسد، راههای بهبود آن را پیدا کند. معلم باید شاگرد خود را به تفکر، تشویق کند و شاگردانش را برای تقویت یادگیری کمک کند.
-
مشارکت دادن والدین
معلمان باید به طور دائم با والدین در ارتباط باشند. و حتی در بعضی مواقع از آنها درخواست کنند که در کلاس حضور داشته و در فعالیتهای گروهی و بازیهای فکری مشارکت داشته باشند. اینگونه دانشآموزان انگیزه بیشتری برای گفتگو و یادگیری پیدا میکنند.
چه مواردی را معلمان در کلاسهای گروهی نباید انجام دهند؟
مدیریت کلاسهای گروهی باید از جانب معلمان با دقت زیادی انجام شود. زیرا اگر معلمی نتواند کلاس را به خوبی اداره کند، همهی تلاشهای وی برای تدریس موثر از بین خواهد رفت. بنابراین بهتر است برای اجتناب از این موارد به نکات زیر توجه کنید:
-
بیان نکردن صریح انتظارات
معلم باید انتظاراتی که از کلاس دارد را به وضوح بیان نماید. اگر برای کار گروهی، ساخت ابزار، استفاده از لوازم مدرسه یا نحوه برخورد در کلاس قوانینی دارد باید به طور کامل با آنها صحبت نماید. بیان صریح این خواستهها باعث شده تا در آینده سو تفاهم به وجود نیاید.
-
برخورد ناعادلانه
معلم باید با همهی دانشآموزان به طور یکسان رفتار نماید. معلم نباید به یک دانشآموز توجه بیشتر داشته و دانشآموز دیگر را تنبیه کند. برخورد ناعادلانه سبب شده تا بین دانشآموزان ناسازگاری به وجود آید. در نتیجه آنها را از فعالیت در کلاس و یادگیری درس دلسرد خواهد کرد.
-
نداشتن برنامه برای دانشآموزان ضعیف
داشتن دانشآموز ضعیف در همه کلاسها امری طبیعی است. هر دانشآموز ضعیفی دلایل خود را دارد که درسهای خود را آماده نمیکنند و نمرات پایینی بدست میآورند. معلم باید بداند با این دانشآموزان چگونه رفتار کند. همچنین باید برنامههایی مانند نظارت بیشتر بر انجام تکالیف و دور کردن دانشآموزان از عوامل تنشزا در کلاس، داشته باشد.

-
عدم توجه به بینظمی
معلم باید سعی کند در کلاس نظم و انضباط برقرار باشد. اما نباید با فشار و تنش انجام شود. بهتر است بینظمیهای کوچک را با گفتگو برطرف کنید و بینظمیهای بزرگتر را با والدین دانشآموز صحبت نمایید. اخراج از کلاس باید در مرحله آخر انجام شود. اخراج مدام نشان دهندهی ناتوانی معلم در مدیریت کلاس است.
-
دنبال نکردن قوانین
اگر در ابتدای کلاس گروهی قوانینی را بیان کردید، باید به آن پایبند باشید. اگر به قوانین وضع شده عمل نکنید، دانشآموزان به آنها اهمیت نداده و کلاس بینظمی خواهید داشت.
-
عدم ارتباط صحیح
ایجاد رابطه درست با دانشآموزان یک راه موثر برای مدیریت بهتر کلاس است. تحقیقات نشان داده که دانشآموزانی که با معلم خود رابطه بهتری دارند، نمرات بهتری هم کسب میکنند. همچنین رفتارهای خارج از قوانین را کمتر از خود نشان میدهند. بنابراین بهتر است شاگردان خود را بشناسید و با آنها صحبت کنید تا کلاس بهتر و موثرتری داشته باشید.
جمعبندی
تدریس در کلاسهای گروهی مجموعهای منحصر به فرد از فرصتها و چالشها را برای معلمان در پی دارد. معلمان میتوانند با اجرای استراتژیها یک محیط جذاب برای دانشآموزان ایجاد کنند. همچنین معلمان میتوانند با در نظر گرفتن نکات مخصوص تدریس در کلاسهای گروهی مانند تعیین اهداف، برنامه ریزی، تشویق به مشارکت، ترویج کار گروهی و برخورد صحیح میتواند به رشد تحصیلی دانشآموزان کمک کنند. یک معلم علاوه بر تدریس و برقراری نظم باید بتواند تعامل مناسب با دانشآموزان داشته و آنها را برای موفقیت تحصیلی آماده نماید.
معلم خصوصی در کلاسهای خصوصی، مطالب را طوری ارائه میدهد که با سواد و معلومات شاگردش متناسب باشد. اگر معلمی در تدریس خصوصی متوجه شود که شاگرد ضعیفی دارد، مطالب را از پایه شروع میکند. تا یادگیری به طور کامل انجام نشود از تدریس دست بر نمیدارد.
این را هم بخوانید: فواید تدریس خصوصی ریاضی