ویژگیهای معلم ریاضی خوب
از آنجایی که دروسی مانند ریاضی و فیزیک به درک عمیق از مفاهیم نیاز دارد، برای اکثر دانشآموزان یک دروس بسیار سخت است که برای مسلط شدن به آن به وقت زیاد و تمرین و تکرار فراوان نیاز است. در اینجاست که میزان علاقه دانشآموزان، مدت زمان تمرین کردنشان و همچنین داشتن یک معلم ریاضی خوب بر میزان درک دانشآموز از مباحث تأثیرگزار است. کیفیت تدریس معلم خصوصی و حتی معلم در مدرسه بسیار مهم است. نحوهی تدریس میتواند درصد موفقیت شما را کاهش و یا افزایش دهد. در ادامه میخواهیم دربارهی ویژگیهای معلم ریاضی خوب صحبت کنیم.
بسیاری از افراد به دنبال تدریس خصوصی با معلم با کیفیت هستند تا دروسی را که در مدرسه نمیتوانند یاد بگیرند با معلم خصوصی ریاضی مشکل را برطرف کنند. شما باید بتوانید یک معلم ریاضی خوب با چند ترفند ساده پیدا کنید.
این را هم بخوانید: چگونه معلم خصوصی خوب پیدا کنیم؟
آموزشگاه نامآوران شهد قلم، معتبرترین مرکز آموزش تدریس خصوصی در شهر تهران است.
خصوصیات یک معلم ریاضی خوب
یادتان باشد یک معلم ریاضی خوب میتواند موفقیت در ریاضی را برای فرزندتان تضمین کند. در ادامه به ویژگیهای یک معلم ریاضی خوب میپردازیم:
معلم ریاضی خوب مدام در حال یادگیری است
یکی دیگر از ویژگیهای معلم ریاضی خوب این است که میداند که هرگز کامل نیست. دبیران و معلمان هم باید مدام مانند دانشآموزان در حال یادگیری باشند و دانش خود را به روز کنند. بنابراین یک معلم ریاضی مدام در حال یادگیری و افزایش دانش خود است. او حتی در صورت نیاز در دورههای تکمیلی و تخصصی رشته خود ثبت نام میکند تا در یادگیری آموزههای قدیمی و اصطلاحات ریاضی جدید بتواند به دانشآموزان کمک کرده و با اعتماد به نفس بیشتری در کلاس حاضر شود. یک معلم ریاضی خوب وقتی با مفهوم جدید از ریاضی آشنایی پیدا میکند سعی خواهد کرد که آن را به همهی دانشآموزان خود یاد دهد تا سطح دانش و علم آنها افزایش یابد.
معلم خوب و حرفهای به دانشآموزان انگیزه میدهد
یک معلم ریاضی خوب، میداند که دانشموزان با علایق متفاوتی هستند. بنابراین سعی میکند تا برنامههای انگیزشی جدایی ارائه دهد. به عنوان مثال برنامه انگیزشی یک دانشآموز که قصد دارد در آینده حسابدار شود با برنامه انگیزشی دانشآموزی که دلش میخواهد پزشک شود فرق میکند. در واقع یک نسخه را برای همهی دانشآموزان تجویز نمیکند.
این معلم همچنین با دانشآموزان صحبت میکند تا در مسیری که برای خودشان انتخاب کرده اند، مهارتهای لازم را پیدا کند. این کار کمک میکند تا دانشآموزان از هدف خود دست بر ندارند و همچنین از تحصیل در رشتهی ریاضی منصرف نشوند.
معلم دلسوز از دانشآموزان حمایت میکند
یک معلم خوب میداند که کلاس را طوری هدایت کند تا هم قوانین و هنجارهای کلاس رعایت شود و هم بتواند با دانشآموزان خود دلسوزانه رفتار کند و دانشآموزن را کمی درک نماید. او هم به محتوای تدریس شده نظارت دارد و هم حواسش به رفتار تک تک دانشآموزان میباشد. این معلم سعی میکند از دانشآموزانی که دارای چالش و مشکل خاصی هستند با نگرشی دلسوزانه آنها را حمایت خواهد کرد. مشکلات دانشآموزان میتواند در زمینه پریشانیهای عاطفی، مشکلات یادگیری، بیماری، مسائل خانوادگی و … باشد.
یک معلم ریاضی حرفهای میتواند از روی ظاهر دانشآموزش شرایط روحی وی را تشخیص دهد. در آن زمان تمام تلاشش را میکند تا دانشآموز را حمایت و تشویق کند. او همچنین میداند که ممکن است برخی مشکلات پیشبینی نشده، دانشآموزان را از انجام تکالیف و تحویل به موقع بازداشته و در صورت لزوم در فرصت دیگری در اختیار او قرار دهد. اینگونه دانشآموز در فرصت بهتر خود را ثابت میکند.
معلم با تجربه دانشآموزان را درگیر تمرینات خواهد کرد
معلم ریاضی خوب دانشآموزش را به یادگیری مباحث مجبور نمیکند و با روشهای قدیمی کلاس خود را برگزار نخواهد کرد. یک معلم خوب به دانشآموزان اجازه میدهد تا سر کلاس پیشنهادات خود را برای حل مسئله ارائه دهند و مسائل را به روشهای گوناگون حل کنند.
او همهی دانشآموزان را در کلاس درگیر حل مسائل و یادگیری کرده و فضا را برای بحثهای دسته جمعی فراهم میکند. اگر دانشآموزی نتواند مسئلهای را درک کند، اجازه نمیدهد او کلاس را ترک کند بلکه با انگیزه دادن و راهنمایی به او، دانشآموز را به طرف جواب صحیح هدایت میکند و تا زمانی که به پاسخ درس نرسیده باشد، روی آن مسئله کار میکند.
روشهایی برای تبدیل شدن به معلم ریاضی خوب
ایجاد آمادگی قبل از شروع کلاس
یک معلم خوب باید قبل از اینکه در کلاس درس حاضر شود، باید مطالب مورد نظر را آماده کند. او باید بداند چه مطالبی را میخواهد در کلاس بگوید و حتما آنها را مرور کند. معلم برای نظم بخشیدن به کلاس میتواند از سر فصلها و زمانی که قرار است به هر یک اختصاص دهد، نت برداری کند. اینگونه وقتش به هدر نمیرود.
استفاده از تن صدای مناسب در کلاس ریاضی
تغییر تن صدا در زمان تدریس بسیار اهمیت دارد. معلم ریاضی خوب باید بتواند تن صدای خود را با توجه به اهمیت موضوع کم و زیاد کند. معلم وقتی ببیند یک مبحثی بسیار اهمیت دارد باید تن صدای خود را مقداری بالا ببرد تا دانشآموز جذب درس شود. صحبت کردن با یک تن یکنواخت از اول تا آخر کلاس سبب خواب آلودگی و بی حوصلگی دانشآموزان خواهد شد.
استفاده از خلاقیت دانشآموزان در کلاس درس
یک معلم ریاضی خوب از خلاقیت دانشآموزان خود بهره میبرد. او میداند دانشآموزان میتوانند ایدههای جالب در مورد نحوهی ارائه درس، داشته باشند. تشویق کردن دانشآموزان به ارائهی این ایدهها و پیشنهادات باعث میشود ساعات آموزشی جذاب شود.
تنوع بخشی به مطالب ارائه شده در کلاس ریاضی
معلم باید هر جلسه ریاضی را طوری برنامهریزی کند که از تنوع لازم برخوردار باشد. به عنوان مثال برای تدریس مطالب جدید باید زمان مشخصی در نظر گرفته شود. مدت معینی را برای رفع اشکال اختصاص دهد. زمانی برای پرسش و پاسخ تعیین شود. اینگونه دانشآموز دچار بیحوصلگی نخواهد شد و کلاس ریاضی نتیجه خوبی میدهد.
استفاده از مثالهای مختلف حین تدریس مباحث جدید
یک مدرس ریاضی خوب اول باید مبحث جدید را به صورت کلی ارائه دهد تا دانشآموزان یک آشنایی کلی با آن پیدا کنند. سپس باید از دانشآموزان بخواهد تا مطالبی که ارائه شده را بازگو کند. اینکار موجب درک بهتر مطلب میشود. سپس معلم میتواند به جزئیات مبحث بپردازد و سوالات و تمرینات گوناگونی حل کند و از دانشآموزان هم در حل تمرین کمک بخواهد. حل کردن مثالهای مختلف از یک مبحث، به درک بهتر آن مبحث کمک میکند.
حضور در کلاس با شور و نشاط
حضور با شور و نشاط معلم در کلاس، باعث جذب شدن دانشآموزان به کلاس خواهد شد. زیرا این حس به آنها هم منتقل میشود. این مسئله برای همه دروس صدق میکند. اما تأثیر اینکار بر درسهای استدلالی و تحلیلی بیشتر است. بنابراین یک معلم ریاضی خوب با همه مشکلاتی که دارد، با همهی انرژی روحی و جسمی خود در کلاس حاضر شده و حال خود را به شاگردان خود منتقل میکند.
سخن پایانی
تدریس ریاضی به وسیله یک معلم ریاضی خوب میتواند این درس را برای دانشآموزان و دانشجویان سادهتر و قابل فهمتر کند. باید بتواند مطالب را به زبانی سادهتر به دانشآموزان ارائه دهد. معلم باید ارتباط چشمی، کلامی و عاطفی مناسب با آنها برقرار کند. به حل مثالها و مسائل مختلف در ارتباط با مبحث ریاضی مورد نظر بپردازد و در زمان مناسب به دانشآموزان استراحت دهد. همچنین خوب است که از پیشنهادهای دانشآموزان در مورد نحوهی ارائه درس، برگزاری امتحان و… استفاده کند و آنها را در کلاس به کار ببرد.