ایدههای خلاقانه برای ترغیب کودکان به یادگیری ریاضی
شاید برای بیشتر معلمان این اتفاق افتاده باشد که وقتی سر کلاس میروند و از دانشآموز خود میخواهند که ریاضی را باز کنند، برای اکثر دانشآموزان ناراحت کننده باشد. زیرا ریاضی درسی است که هر کسی به آن علاقه ندارد. کلاس ریاضی باید سرگرم کننده و جذاب باشد. ما در این مقاله میخواهیم ایدههای خلاقانه برای ترغیب کودکان به یادگیری ریاضی را ارائه دهیم. این ایدهها باعث علاقه کودکان به ریاضی میشود.
آموزشگاه نامآوران شهد قلم، معتبرترین مرکز آموزش تدریس خصوصی در شهر تهران است.
قبل از اینکه راههای افزایش انگیزه را بیان کنیم، اجازه دهید ابتدا انواع مختلف انگیزه را بیان کنیم.
انگیزه بیرونی
منظور از انگیزه بیرونی این است که خارج از اختیارات دانشآموز است. مانند پاداشها، هدیه دادن و قدر دانی از عملکرد دانشآموزان میباشد.
انگیزه درونی
در انگیزه درونی دانشآموزان محیط را تحت کنترل خود دارند. ممکن است دانشآموزی باشد که میخواهد بهتر از همسالان خود عمل کند. ممکن است تعدادی از دانشآموزان باشند مطالب را سریع متوجه شوند و درک کنند. در حالی که دانشآموز دیگر فقط میخواهد در یک مفهوم و موضوع بهبود پیدا کند. بنابراین انگیزه درونی به کنترل دانشآموز گفته میشود که منجر به یادگیری خواهد شد.
در ادامه به ایدههای خلاقانه برای ترغیب کودکان به یادگیری ریاضی میپردازیم:
چند راهکار مؤثر برای یادگیری ریاضی
بازیهای ریاضی
بازیهای ریاضی یکی از ایدههای خلاقانه برای ترغیب کودکان به یادگیری ریاضی است. بازیهای ریاضی کمک میکند تا در کلاس هیجان و رقابت وجود داشته باشد. بازی میتواند کودک را درگیر کند و با برنامه درسی هماهنگ شوند.
از جمله بازیهای ریاضی عبارتند از:
بازیهای ورق: در این بازی دانشآموز از قواعد ضرب، تفریق و یا حتی توان برای ساختن کارتهای با ارزش بالاتر از کارتهای رقیب خود استفاده میکند.
بازیهای رومیزی: این بازی کمک میکند تا دانشآموز حقایق پایه ریاضی را بیاموزد. در عین حال مهارتهای اجتماعی و عاطفی را یاد میگیرند. مانند نوبت دهی و همکاری.
بازی ریاضی عجوبه: این بازی یک بازی آموزشی با الهام از بازیهای ویدیویی است. این بازی، ریاضی را به یک ماجراجویی حماسی تبدیل میکند. بازی ریاضی اعجوبه معمولا برای دانشآموزان مقطع اول تا هشتم مورد استفاده قرار میگیرد. با تکمیل این بازی میتوانند جوایزی هم برایشان در نظر گرفت.
بازیهای تصویری و کتابهای مصور
معلم میتواند کلاس ریاضی را به کلاس بصری تبدیل کند. میتواند از نمودارها، کتابهای تصویری و سایر وسایل کمک بصری استفاده کند تا کودکان مفاهیم جدید را بهتر یاد بگیرند.
درسها را در زندگی به کار ببرید
میتوان از درس ریاضی در زندگی واقعی هم استفاده کرد. برای اینکه دانشآموزان از این درس درکی داشته باشند و شگفت زده شوند، بهتر است آن را به دنیای واقعی ربط دهید. از دانشآموزان بخواهید مفاهیم یاد گرفته شده را در شغلهای مختلف به کار ببرند. همچنین تحقیق کنند تا در مورد نحوه استفاده از ریاضیات در شغل خود صحبت نمایند.
القای ذهنیت رشد
یکی از بهترین ایدههای خلاقانه برای ترغیب کودکان در یادگیری ریاضی این است که به کودک آموزش دهیم که میتواند در درس ریاضی پیشرفت داشته باشند. زیرا اکثر کودکان معتقدند که نمیتوانند در درس ریاضی خوب عمل کنند. همین تصور باعث میشود که درس ریاضی برایشان سخت و کسل کننده باشد.
یک معلم خصوصی یا معلم مدرسه میتواند نگرش دانشآموزان را نسبت به ریاضیات تغییر دهند. معلم باید به دانشآموز خود گوشزد کند که میتواند عملکرد بهتری در این درس داشته باشد و با تمرین به پیشرفت برسد. بگویید که بهترین راه برای پیشرفت شما این است که صرفا تمرین داشته باشید، آنها در نهایت شروع به دوست داشتن درس میکنند. بهتر است به کودکان اجازه دهید بعد از موفقیت برای خود جشن بگیرند و با نگرش مثبت نسبت به موضوع به تلاش ادامه دهند و شما هم جوایزی را برایشان در نظر بگیرید.
ایجاد هدف در کلاس
یکی دیگر از راهکارهای عالی برای ایجاد انگیزه در دانشآموزان در درس ریاضی، ایجاد تعیین هدف در کلاس است. تعیین هدف کمک میکند تا پیشرفت دانشآموز پیگیری شود و عملکرد تحصیلی او به طور دائم بهبود یابد.
علاوه بر پیشرفت تحصیلی و عملکرد دانشآموز، هدف در کلاس باعث میشود تا او تمایل بیشتری به فعال بودن در کلاس و تمرکز داشته باشد. با ایجاد هدف زمینههای بهبود برای همه دانشآوزان پیدا شده و به دنبال آن عملکرد وی هم روز به روز در کلاس بهتر میشود.
کنجکاویشان را تحریک کنید
طبق تحقیقات انجام شده، مشخص شده که بیشتر دانشآموزانی که در ریاضیات قوی هستند معمولا در کلاس از معلم خود توضیح میخواهند و مرتبط سوال میپرسند. حتما معلم باید کاری کند که حس کنجکاوی دانشآموز تحریک شود. سوال پرسیدن دانشآموز باعث میشود آنها مفاهیم را بهتر درک کنند و پیشرفت داشته باشند.
کمک به غلبه بر ترس
معمولا اکثر کودکان از درس ریاضی میترسند و همین ترس هم سبب میشود تا دانشآموز نتواند عملکرد خوبی داشته باشد. یکی از راههای انگیزه دادن به دانشآموزان این است که بدون هیچ ترسی به موضوع نزدیک شوند.
استفاده از فناوری در کلاسهای درس
در درس ریاضی میتوان از فناوری مدرن استفاده کرد. زیرا فناوری مدرن باعث گسترش دیدگاهها میشود و راههای جدیدی برای تعامل با دنیای واقعی به دانشآموزان ارائه میدهد. یکی از فناوریهای مدرن تبلتها و تلفنهای هوشمند هستند که راههای جدیدی را به دانشآموزان نشان میدهد.
فناوری برای اکثر دانشآموزان در یادگیری ریاضی عالی عمل کرده و باعث ترغیب وی به ریاضی میشود. امروزه با رشد فناوری راههای زیادی وجود دارد تا معلم بتواند در کلاس درس خود از فناوری استفاده کند.
ایجاد رقابت دوستانه
دانشآموزانی که رقابت میکنند، باعث رشد و یادگیری بیشتری در آنها میشود. تلاش میکنند تا نسبت به دیگران دستاوردهای بیشتری به دست آورند. دانشآموزان تمایل دارند تا ریاضی را به روشهای منطقی بیاموزند.
یک محیط یادگیری منسجم ایجاد کنید
ایجاد یک محیط یادگیری منسجم باعث میشود تا دانشآموز به یادگیری ریاضی علاقه بیشتری نشان دهد. میتوانید در کلاس درس علاوه بر آموزش مطالب ریاضی، از خلاقیت، تفکر و کنجکاوی استفاده کنید. همچنین میتوانید با ایجاد چالشهای گروهی و فردی، دانشآموز را به یادگیری ترغیب نمایید.
تعاملات یک به یک داشته باشید
رابطه معلم و دانشآموزان نقش بسیار مهمی در ایجاد علاقه به ریاضی دارد. معلم میتواند با دانشآموزان خود جلسه گذاشته و باعث افزایش مشارکت در آنها شود. اینکار سبب میشود تا معلم نیاز هر دانشآموز را درک کند و به دنبال بهترین را برای تدریس ریاضی باشد.
حضور مداوم معلم
حضور معلم در کلاس نقش بسیار تأثیرگزاری در دانشآموزان خود دارد. برخی دانشآموزان هستند که به راهنمایی و حمایت معلم بیشتر نیاز دارند و این کاملا طبیعی است. راههای مختلفی وجود دارد که میتوانید با حضور در کنار دانشآموزان خود به آنها کمک کنید. شما میتوانید زمانی که دانشآموزان مشغول انجام تکالیف هستند، در کلاس قدم بزنید.
پایبندی به روالهای ثابت
اگر معلم بتواند در شروع کلاس ریاضی یک روال ثابت داشته باشد، احساس آرامش و اعتماد به نفس را به دانشآموزانش میدهد. این عمل برای دانشآموزانی که اضطراب دارند بسیار مناسب است.
نکات مهم:
- به دانشآموزان سوال بحثی بدهید و بعد از حل شدن سوالات از آنها بپرسید که چگونه حل کردهاند.
- چند کلمه واژگان را روی تخته بگذارید و از دانشآموزان بخواهید که آنها را تعریف کنند.
- دانشآموزانی که بزرگ هستند را میتوانید به چالش بکشید. اینگونه که یک نوشته ریاضی را از یک محقق تجزیه و تحلیل کنند.
- از تکنیکهای یادگیری ترکیبی برای ترویج فعالیتهای عملی و گروهی استفاده کنید.
- از دانشآموزان بخواهید چیزی را که یاد گرفتهاند به صورت نوشتاری و با صدای بلند بخوانند.
این را هم بخوانید: مطالعه عمقی درس ریاضی