شاید اکثرا به این فکر کنند که ریاضی فقط محاسبه با اعداد است. اما سختتر از این حرفاست. معلمان ابتدایی باید بتوانند دانشآموزان را برای یک تفکر عمیق راهنمایی کنند. امروزه یکی از نگرانیهای بیشتر دانشآموزان این است که توانایی حل مسئله مخصوصا مسائل پیچیده را ندارند. آمار نشان داده است دانشآموزان به حل مسئله بیشتر از سایر محاسبات ایراد دارند. بنابراین باید حل مسئله جدا از محاسبات به دانشآموزان تدریس شود. دانشآموزان باید راههای تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی را بلد باشند.
یک معلم خصوصی و یا معلم مدرسه باید به جای اینکه بیش از حد دانشآموزش را در مسیر حمایت کند، باید بتواند استراتژی رسیدن به پاسخ را به او ارائه دهد. اینگونه دانشآموز فکر کرده و سعی میکند تا به جواب درست دست یابد.
آموزشگاه نامآوران شهد قلم، معتبرترین مرکز آموزش تدریس خصوصی در شهر تهران میباشد.
در این مقاله چند راه را به شما پیشنهاد میکنیم تا دانشآموزان به تقویت حل مسئله برسند.
از لحظات روزمره استفاده کنید
یکی از راههای تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی این است که شما لحظات روزمره را برای نشان دادن تکنیکهای حل مسئله استفاده کنید. نیازی نیست که شما کتاب درسی یا نحوه آموزش حل مسئله را به کودک ارائه کنید. استفاده از روش لحظات روزمره مفیدتر از کتابها یا تکالیف در خانه میباشد.
برای راهحل از کودک کمک بگیرید
همه میدانیم که با بزرگ شدن کودکان ممکن است مشکلاتی پیش روی آنها قرار گیرد که شما همیشه در کنارشان برای حل کردن مشکلشان نیستید. بنابراین باید بتواند خودش مشکلش را برطرف نماید.
شما میتوانید از کودک خود برای بررسی راهحل مشکلات در زمان به وجود آمدن مشکل، راههایی را پیشنهاد کنید. این موضوع باعث شده تا تفکر انتقادی کودک در اوایل زندگی شکل بگیرد.
وقتی بتوانید به کودک آموزش دهید که یک مشکل را تجزیه و تحلیل و ارزیابی کند، او به تواناییهای خود برای حل یک مشکل اعتماد کرده و با بزرگتر شدن برای موفقیت آماده است.
برای پردازش زمان بگذارید، تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی
شما نباید به عنوان معلم برای حل یک مسئله پیچیده عجله کنید. دانشآموزان برای حل به زمان نیاز دارند. آنها برای پیدا کردن مشکل باید وقت بگذارند و با آن دست و پنجه نرم کنند. شاید آن را ترک کرده و دوباره به سراغش بیایند. زمان کمک میکند تا او با مشکلات عمیقتری کنار بیاید.
حل مسائل ریاضی، تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی
ریاضیات به کودکان کمک میکند تا در سنین پایین در فعالیتهای حل مسئله مشارکت داشته باشند. ریاضی یک درس منطقی و غیر احساسی است. قوانین و مرزهای روشن با راهحل دارد که کمک میکند تا حل مسئله را به خوبی فرا گیرد.
ریاضی باید متناسب با سن کودکان باشد تا بتوانند ترتیب عملیاتی را دنبال کنند که در آخر به راهحل برسند. باید از دانشآموزان سوالاتی پرسیده شود که آنها را به چالش کشیده و اجازه فکر کردن دهد.
پرسشها و درخواستها در زمان حل مسئله باید به ترویج تفکر کمک کند. ایجاد پرسش دانشآموزان را مجبور کرده تا مسئله را بررسی کند و متوجه شود که با چه ابزاری میتوانند به راهحل درست برای حل مسئله برسند.
سوالات باز بپرسید، تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی
از کودک خود سوال بپرسید و فرصت دهید تا با استفاده از سوالات باز راهحلهایی برای آن پیدا کند. به عنوان مثال اگر کودک شما نتوانست کفشهایش را پیدا کند، به گشتن به دنبال کفشها بهتر است از او بپرسید که آخرین بار کفشهایش را کجا پوشیده بود. یا آخرین بار کفشهایت را کی دیدی؟ این سوالات باز کمک میکند تا کودک شما فکر کند و با راهحل مشکل خود را حل نماید.
یا اینکه میتوانیم بگوییم که اگر نمیتوانی کفشت را پیدا کنی، بهتر است یک کفش دیگر را برای پوشیدن انتخاب کنی تا دیر نشود. اینگونه آنها را به سمت راهحل جایگزین برای مشکل راهنمایی خواهید کرد.
دادن فرصت به کودکان برای پیدا کردن راهحل برای مسائلی که با پرسیدن سوالات باز به وجود میآیند، آنها را به مهارتهای حل مسئله هدایت میکند. این کارها باعث میشود تا دانشآموز به مهارتهای حل مسئله ریاضی دست یابد.
مشکلات را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید
استفاده از این راه یک روش خوب برای آموزش به کودکان است. با این روش کودک میآموزد که چگونه با انجام یک کار کوچک میتواند در بلند مدت به یک کار بزرگ و بزرگتر بیانجامد.
انجام یک کار بزرگ میتواند بسیار سخت باشد و حتی در بعضی مواقع غیر ممکن هم خواهد بود. اما تقسیم کار بزرگ به قطعات کوچک به راحتی قابل حل میباشد. این اقدام به کودکان در هر سنی که باشند کمک ميکند. مخصوصا که اگر کودکان در سنین پیش دبستانی هستند.
از کنجکاویها و علایق استفاده کنید
به کار بردن فرصتهای طبیعی برای یادگیری و حل مسئله، یکی از بهترین راهها برای پرورش خلاقیت و تفکر منطقی و تحلیلی میباشد.
همه کودکان معمولا به سمت برخی از علایق خود جذب میشوند. معمولا این گرایشها باعث تعجب والدین خواهد شد. بهتر است برای حل مسئله از علایق کودکان استفاده کرد.
مدل رفتارهای حل مسئله، تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی
معمولا کودکان بزرگترها را به عنوان الگو قرار میدهند. به آنها نگاه میکنند تا ببینند که بزرگترها چگونه با مشکلات کنار میآیند. کودک شما با دیدن اینکه شما خیلی مودبانه با پیشخدمت رفتار میکنید و از او میخواهید غذای اشتباه سرو شده را برگرداند، برقراری یک ارتباط موثر را میبیند و یاد میگیرد که او هم با احترام و صبر به حل و فصل کردن مشکلات بپردازد.
اما اگر بزرگتری با پرخاشگرانه و بیادبانه رفتار کند، کودک هم یاد میگیرد که اینگونه بخواهد مشکلاتش را برطرف کند. والدین باید مراقب رفتارهای خود باشند. باید طوری رفتار کنند که اشتباهات، موانع و سختیها فرصتهایی برای یادگیری باشند.
پازلها و بازیهای رومیزی، تقویت مهارتهای حل مسئله در ریاضی
استفاده از بازیهای و پازلهای رومیزی، به کودکان کمک میکند تا از تواناییهای حل مسئله شناختی برای انجام تکالیف از شیوههای سرگرم کننده و منحصر به فرد استفاده کند. پازلها و بازیهای رومیزی خیلی شبیه معادلات ریاضی هستند. کودکان پیش دبستانی معمولا به سراغ بازیهای تصاویری و بصری و بازیهای تعاملی سوق پیدا میکنند.
بازیهای پازل اینگونهاند که امکان تشخیص الگوها را به کودکان میدهد. بازیهای رومیزی امکان استفاده از تکنیکهای حل مسئله را از طریق مجموعهای از قوانین فراهم میکند. استفاده از این بازیها کودکان را تشویق میکند تا به تفکر انتقادی و پیدا کردن راهحلها دست یابند.
کتاب بخوانید و داستان بگویید
برای آشنا شدن بچهها به شخصیتها و موقیتهای خارج از خودشان و بالا رفتن دایره لغات میتوانید از کتابها و داستانسرایی استفاده کنید. وقتی کودکان با شخصیتها و موقعیتهای مختلف ارتباط برقرار میکند و به چگونگی واکنش آن شخصیتها و مشارکت در تعارضات و روابط بین فردی خود میپردازند، تخیل و خلاقیتشان تقویت شده و همچنین مهارتهای حل مسئله آنها تقویت میشود.
دیدگاهتان را بنویسید